Konut kredisi almanın şartları nelerdir?
Kira öder gibi konut kredisiyle ev sahibi olmak hepimizin hayali. Bunun için öncelikle yaşamayı planladığımız evi bulmakta ve bu evin maliyetini hesaplamanızda fayda var. Evin krediye uygun olduğunu ve başka bir sorunu olmadığını düşünelim. Evi satın almak için evin fiyatının %20’sini peşin olarak vermeniz gerekiyor. BDDK tarafından belirlenen kurala göre bankalar evin %80’ine kadar konut kredisi verebiliyor. Yani ev alabilmek için bir ana paraya ihtiyacınız var.
Bu ilk ana parayı bulmak için düğünde takılan takıları kullananlar da var, para biriktirenler de var, araba vb eşyalarını satanlar da var. Hatta ihtiyaç kredisi çekip bu peşin para ihtiyacını karşılayanlar da var. Bizim size ilk önerimiz ise ev almayı ilk düşündüğünüz andan itibaren kendinize para biriktirme hedefi koymanız ve her ay belli bir miktar ayırarak para biriktirmeniz. Böylece konut kredisi çektikten sonra yapacağınız ödemelere bütçenizi bir nebze olsun hazırlamış olursunuz. Hem de masraflarınızı kısarak tasarruf edersiniz. Para biriktiriyor olmanın mutluluğu hiçbir şeyde yok. Hele ki bu biriken parayla ev alacaksanız…
200.000 lira civarında bir evi satın almak istiyorsanız en azından 40 bin lira nakit paranız olması gerekiyor. Geri kalan 160.000 lira için kredi başvurusu yapabiliyorsunuz. Kredi başvurunuza bankalardan olumlu yanıt geldikten sonra konut kredisi için süreç başlamış oluyor.
Konut kredisi almak için gerekli belgeler ve şartları daha detaylı okumak isterseniz., bu yazımızda tüm detayları bulabilirsiniz: Konut kredisi başvurusu için gerekli şartlar ve belgeler
En uzun kredi vadesine gelince; 10, 20 ve nadir de olsa 30 yıl vade ile konut kredisi kullanılabiliyor. 10 senelik bir konut kredisinde iyi bir ayarlama ile kira ile aynı miktarda konut kredisi taksiti ödemeniz mümkün.